Panji Iman Bani Jawi Sedunia

Monday, July 19, 2010Pulau Besar Pulau KeramatPenyebaran Islam Nusantara

Pemandangan Pulau Besar dari Atas


Kerinduan yang mendalam dan kasih kepada auliya Allah akan membenihkan Iman. Beginilah pertama kali kami sampai ke Pulau Besar Melaka setelah diceritakan oleh sahabat kami yang telah berkunjung sebanyak 7 kali. Kami telah mendengar kekeramatan Pulau ini
.

Kami sampai ke Jeti Anjung Batu pada pukul 12.00 tengahari pada hari Ahad 27 Jun 2010. Hati tidak sabar untuk sampai ke Pulau Besar. Kami seramai 5 orang meninjau-ninjau jauh pemandangan ke Pulau Besar dan hati bertanya "Bagaimana kekeramatan Pulau Besar itu".Semakin dekat feri menghampiri Pulau, semakin berdebar-debar hati kerana Pulau ini adalah tempat bermula penyebaran agama Islam di Kepulauan Melayu pada ketika masa dahulu. Jika tidak kerana mereka, kita kini masih menyembah batu atau pokok dan yang kaya menyembah berhala. Walau pun keadaan kami daif dengan kewangan, perbelanjaan kami hanya RM200 sahaja, tetapi hati kami puas dan belanja kami mencukupi. Ini satu petanda rahmat daripada Allah yang mencurah-curah kerana kami berniat baik ingin menjejaki tapak auliya-auliya Allah.

Sesampai di Pulau, kami terus menyewa chalet bertepatan kami lima orang, dengan terkejut kami tidak menyangka nombor chalet kami ialah 005. Macam dijanjikan sahaja dan itulah petanda permulaan yang baik bermakna kami disambut dengan gembira oleh penduduk di sana. Setelah membersihkan diri, kami berjemaah menuju ke makam Sultanul Arifin. Sekali lagi kejutan, pintu pagar makam itu telah sedia terbuka untuk kami masuk menziarahi makam dengan lebih dekat lagi sedangkan kebiasaan pintu pagar perkarangan makam itu dikunci bagi mengelakkan khurafat. Ini adalah satu petanda lagi sambutan terhadap kami.

Dengan tenang sekali, kami pun bermunajat kepada Allah dan menghadiahkan Al-Fatihah kepada seluruh penduduk makam di situ. Mereka sebenarnya 16 orang datang dari Madinah ke Pulau Besar ini.

Tidak lama kemudian, azan pun berkemundang menandakan masuk waktu zohor lalu kami segera menuju ke surau bersebelahan perkarangan makam itu. Selesai solat berjemaah, kami bersalam-salaman sambil berselawat ke atas Nabi. Hati kami merasa terharu, sebak, gembira pun ada dan kami terbayang pengorbanan Sultanul Arifin dan pengikut-pengikutnya yamg sanggup datang ke tempat yang asing bagi mereka demi menyebarkan agama Islam terhadap Bani Jawi.


Satu lagi kejutan, selesai kami bersalaman, kami dijemput menikmati juadah tengahari, nasi putih kari kambing yang tak disangka--sangka. Kami sudah kekurangan wang perbelanjaan dan hanya berserah kepada Allah untuk memberi rezki sesuap dua makanan tetapi dengan segera hajat kami dimakbulkan oleh Allah.

Selepas kami menikmati juadah, kami pun kembali ke chalet nombor 005 untuk beristirehat sambil berbual-bual tentang kesah hidup Sultanul Arifin serta pengikutnya. Kami juga bermesyuarat secara sunnah untuk perjalanan kami seterusnya pada petang ini. Keputusan telah dibuat, kami mula-mula akan melawat gua Yunus.Selepas kami menunaikan solat Asar di surau secara berjemaah, kami memulakan langkah perjalanan kami menuju ke Gua Yunus. Kami melalui jalan-jalan dan berjumpa dengan telaga dan makam Nenek Kebayan sebelum sampai ke gua Yunus. Gua Yunus terletak di tepi laut, di dalam batu-batu berwarna putih. Kami melalui padang golf terlebih dahulu dan menuju ke tepi laut.Sampai kami ke Gua Yunus setelah melalui jalan-jalan di atas bukit dan batu-batu. Untuk masuk ke dalam Gua Yunus, seseorang itu mesti menyelam dahulu ke dalam air melalui lubang gua. Dipercayai bahawa Syeikh Yunus menjumpai gua ini dan bersuluk di dalamnya. Di atas batu ini ialah tempat beliau bermunajat.
Kami bergambar di atas batu Gua Yunus sebagai kenang-kenangan.
Waktu senja semmakin hampir, lebih kurang waktu itu pukul 6.30 petang. Puas juga kami menyelidik untuk mendapatkan kedudukan sebenar Gua Yunus tersebut sehingga terpaksa menyinting seluar dan berjalan meredah air yang melitupi batu-batu di situ. Kami sebenarnya tidak berani masuk ke dalam gua tersebut kerana perlu menyelam terlebih dahulu, bimbang kalau menyelam nanti, kami tidak dapat kembali atau tidak dapat keluar.
Hanya kami berlima sahaja di situ dan tidak ada orang tempatan yang boleh menunjukkan kami kedudukan sebenar gua itu. Lagi pun ia bahaya dengan keadaan lubang gua itu berderum di pukul ombak seolah-olah menyedut lubang gua itu dari bunyi ombak yang kami dengar.

Melihat hari sudah senja, kami menuju jalan pulang. Cuma kami berpusing melalui jalan lain yang menuju ke Paradise Hotel melalui padang golf.Setiba kami ke chalet melalui padang golf dan Paradise Hotel, tepat masuk waktu Maghrib. Kami menunaikan solat Maghrib secara berjemaah. Seorang sahabat yang baru kami kenali datang bertanya rancangan kami pada malam ini. Kami bercadang untuk tracking selepas Isyak ini ke Batu Belah. Sahabat kami yang baru itu, namanya Abdul Rahman Auf, macam nama sahabat Nabi menyatakan ingin mengikuti kami dan menunjukkan jalan kepada kami. Lagi pun beliau sudah dua tahun bekerja di pulau ini sebagai pemandu pelancong.

Selepas solat Isyak, kami sekali lagi dijemput makan percuma di khemah mamak 786. Sementara itu kami membaca surah Yasin di perkarangan makam Sultanul Arifin sebelum menjamah makanan. 'Man' nama panggilannya yang ingin mengikut kami setia menunggu sehingga kami selesai makan dan kami pun memulakan tracking ke Batu Belah.

Dalam perjalanan itu, Man berjalan di hadapan sekali dengan salah seorang kami sambil berbual. Beliau menunjukkan jalan-jalan yang kami tidak ketahui.

1 comment:

 1. UNDANGAN Gubenur Militer Pasukan Komando Bendera Hitam
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Untuk para Rijalus Shaleh dimana saja kalian berada,
  bukankah waktu subuh sudah dekat? keluarlah dan hunuslah senjata kalian.

  Dengan memohon Ijin Mu Ya Allah Engkaulah Pemilik Asmaul Husna, Ya Dzulzalalil Matien kami memohon dengan namaMu yang Agung
  Pemilik Tentara langit dan Bumi perkenankanlah kami menggunakan seluruh Anasir Alam untuk kami gunakan sebagai Tentara Islam untuk Menghancurkan seluruh Kekuatan kekufuran, kemusyrikan dan kemunafiqan yang sudah merajalela di muka bumi ini hingga Dien Islam saja yang berdaulat , tegak perkasa dan hanya engkau saja Ya Allah yang berhak disembah !

  Firman Allah: at-Taubah 38, 39
  Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu jika dikatakan orang kepadamu: "Berperanglah kamu pada jalan Allah", lalu kamu berlambat-lambat (duduk) ditanah? Adakah kamu suka dengan kehidupan didunia ini daripada akhirat? Maka tak adalah kesukaan hidup di dunia, diperbandingkan dengan akhirat, melainkan sedikit
  sekali. Jika kamu tiada mahu berperang, nescaya Allah menyiksamu dengan azab yang pedih dan Dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang kamu tiada melarat kepada Allah sedikit pun. Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

  Orang-orang yang tidak melaksanakan tanggungjawab dan perintah Allah untuk berjihad, adalah dimurkai, dibenci, dilaknati oleh Allah swt dan akan disiksa di akhirat nanti.
  Berjihad itu adalah satu perintah Allah yang Maha Tinggi, sedangkan mengabaikan Jihad itu adalah satu pengingkaran dan kedurhakaan yang besar terhadap Allah!

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  "Fitnah" dalam ayat ini adalah penindasan dalam bentuk peraturan dan undang-undang ciptaan manusia yang berkuasa dan berdaulat ke atas manusia.

  Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, kejahatan dan kerusakan kepada manusia di bumi.

  Allah Memerintahkan Kami untuk menghancurkan dan memerangi Pemerintahan dan kedaulatan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia karena itu adalah FITNAH

  Firman Allah: al-Hajj 39, 40
  Telah diizinkan (berperang) kepada orang-orang yang diperangi, disebabkan mereka dizalimi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk menolong mereka itu. Iaitu
  orang-orang yang diusir dari negerinya, tanpa kebenaran, melainkan karena mengatakan: Tuhan kami ialah Allah

  Firman Allah: an-Nisa 75
  Mengapakah kamu tidak berperang di jalan Allah untuk (membantu) orang-orang tertindas. yang terdiri daripada lelaki, perempuan-perempuan dan kanak-kanak .
  Dan penindasan itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan(al-Baqarah 217)

  Firman Allah: at-Taubah 36, 73
  Perangilah orang-orang musyrik semuanya sebagai mana mereka memerangi kamu semuanya. Ketahuilah bahawa Allah bersama orang-orang yang taqwa. Wahai Nabi! Berperanglah terhadap orang-orang kafir dan munafik dan bersikap keraslah terhadap mereka.

  Firman Allah: at-Taubah 29,
  Perangilah orang-orang yang tidak beriman, mereka tiada mengharamkan apa yang diharamkan Allah dan Rasul-Nya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, (iaitu) diantara ahli-ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tangannya sendiri sedang mereka orang yang tunduk..

  Bentuklah secara rahasia Pasukan Jihad Perang setiap Regu minimal dengan 3 Anggota maksimal 12 anggota per desa / kampung.
  Siapkan Pimpinan intelijen Pasukan Komando Panji Hitam secara matang terencana, lakukan analisis lingkungan terpadu.

  Apabila sudah terbentuk kemudian Daftarkan Regu Mujahid
  ke Markas Besar Angkatan Perang Pasukan Komando Bendera Hitam
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  email : seleksidim@yandex.com
  Website : http://goo.gl/3OzXMg

  ReplyDelete